Marcel Schuttelaar

Marcel Schuttelaar

Voorwoord

Een Rijke Noordzee

Op zeilvakantie in Denemarken uitgebreid het eilandenrijk verkend. Eerst omhoog langs de Hollandse kust, boven de wadden langs de open zee op. Vooralsnog geen zeewierboerderijen gezien. Ze zijn ook wat minder opzichtig dan windmolens. Daar aan was geen gebrek. Een geschikte locatie bij uitstek om naast schone energie ook een duurzame boerderij te starten. 


Binnenkort zullen in Nederland de windparken opengesteld worden voor doorvaart en medegebruik. Een hele klus om alles veilig en prettig te laten verlopen. Als Stichting Noordzeeboerderij praten we hierover met de overheid. De mogelijkheden, opties en de juiste partijen om mee samen te werken voor een echt productief park. 


In april deelde Han Lindeboom zijn visie met het Zeewierplatform over zeewier, multifunctioneel ruimtegebruik en het mariene milieu. In de toekomst zal een zeewierboerderij binnen een windmolenpark een andere schaalgrootte hebben dan een boerderij binnendijks of een estuaria. De toepassing voor zeewier kunnen dan niet alleen vers voedsel zijn. Daarom is het nuttig om ons te verdiepen in welke (bestaande) verdienmodellen er nog meer zijn met zeewier. 


Vooralsnog richten ze op de Proefboerderij Scheveningen zich nog op de consumentenmarkt. Daar werken we aan lekker Schevenings zeewier uit de Noordzee. Ik hoop dat er volgend jaar weer tijd is om met mijn boot de Noordzee op te gaan. Ik zal op de uitkijk staan voor zeeboerderijen. 


Marcel Schuttelaar

Voorzitter Stichting Noordzeeboerderij

Oprichter Schuttelaar & Partners,

Adviesbureau voor een duurzame en gezonde wereld