Stichting Noordzeeboerderij

Update

Het aantal ondernemers dat met zeewier werkt groeit gestaag. Dichtbij de Nederlandse kust ontspruiten uiteenlopende initiatieven van teelt tot culinair product, zelfs kleding en 3D-printing. Het zijn de stapjes naar een volwaardige zeewiersector. Ook de Nederlandse kennisinstellingen pakken hun rol, de samenwerking van de Nederlandse Toegepaste Onderzoeksinstellingen voor zeewier smaakt naar meer. De Nederlandse overheid bevat ook steeds beter de potentie van zeewier. Soms als bron van duurzame eiwitten en onderdeel van de circulaire economie, anderzijds als multifunctioneel ruimtegebruik op zee en slim nutriëntenbeheer. 

De stichting jaagt de boel nog verder aan met het Zeewierplatform en de Proefboerderijen. Zo scheppen we ruimte voor het leggen van nieuwe verbindingen, voor gezamenlijke planvorming, demonstraties en onderzoek. Het is juist de samenwerking tussen de drie bovengenoemde partijen die moet gaan zorgen voor een volwaardige en duurzame zeewiersector in Nederland. Dat was ook onze boodschap aan Staatsecretaris Van Dam die medio augustus het Zeewiercentrum op Texel bezocht. In twee jaar van 0 naar 45 leden en twee Proefboerderij op zee ter beschikking voor duurzame innovaties. Als je meer wilt weten over het Zeewierplatform of de Proefboerderijen, schroom niet om contact met ons op te nemen.


Dat opjagen gebeurt soms ook vanuit de luie stoel of in de keuken. Zoals met ons boek Groente uit Zee dat we samen met Lisette Kreischer en Roos Rutjes hebben gemaakt. Wonderschone foto’s en toegankelijke informatie bieden een smakelijke ontdekkingstocht naar de zilte, plantaardige keuken. Een kookboek met ingrediënten die soms lastig te krijgen zijn. Echter hebben we het boek wel gemaakt. En het heeft gewerkt. Vorig jaar oktober kwam het uit. Nu zijn we bij de derde druk, ruim 5.000 exemplaren verkocht, lagen we bij de Albert Heijn in het schap, zijn er edities voor Duitsland en de VS, en komt er ook een Franse vertaling. Zo snel kan het gaan.


Koen van Swam

Zeewierplatform & Communicatie

Fotografie: Lisette Kreischer