Piet Bogaert, Cargill

Bijzondere
Koolhydraten

Wat hebben chocolademelk, de rode vulling in een borrelhap-olijf, wondverband en toiletverfrisser met elkaar gemeen? Zeewierextracten. Specifieker gezegd: Agar, alginaat en carrageenaan. Alle 3 zijn het bijzondere koolhydraten welke gewonnen worden uit bruin- en roodwieren. Ze zijn zeer hydrofiel wat betekent dat ze water zeer sterk binden waardoor er vervolgens een gel-structuur kan ontstaan. De toepassingen zijn -zoals we zeewier kennen- zeer divers.

Cargill is een van het handjevol bedrijven dat deze waardevolle koolhydraten verwerkt en verkoopt. “De wereldmarkt van zulke ‘hydrocolloïden’ is zo’n 1-2 miljard USD per jaar; wat relatief klein is vergeleken met de totale voeding ingrediënten markt”, stelt Piet Bogaert tijdens de workshop van het Zeewierplatform. Echter deze hydrocolloïden hebben een belangrijke plaats in voeding en niet-voeding producten omwille van hun specifieke eigenschappen. Bogaert schat de jaarlijkse verkoop van hydrocolloïden rond de 100.000 ton. 


Samen met zo’n 40-tal collega’s ontwikkelt Bogaert producten en geeft technische ondersteuning aan de hydrocolloiden markt. Cargill heeft zeewier-verwerkende fabrieken in Frankrijk en in de Filipijnen. In deze fabrieken wordt Europees maar ook zeewier uit Azië en Amerika gebruikt

De stellingname dat zeewier uit Azië niet schoon of duurzaam is, is volgens Bogaert niet volledig juist. De ontwikkelingen in Azië gaan snel en de aandacht voor duurzaamheid groeit. Een groot aantal bedrijven kweekt en verwerkt op een duurzame wijze zeewier.  Dat moet ook want de Europese wetgeving is strikt. Dus wordt de kwaliteit van het wier en het eindproduct zeer goed gecontroleerd. Het verwerkingproces is een gesloten systeem waarbij er zoveel mogelijk wordt hergebruikt. 


Voordat Europese zeewierboeren Cargill aan hun grondstof helpen moeten er nog veel stappen gezet worden. Bogaert ziet de mogelijkheden en is positief over de ontwikkeling van zeewier in Europa. “Als we slim samenwerken, dan komen we er zeker.”

 

Dos Winkel

Piet

Bogaert