Marcel Schuttelaar

Marcel Schuttelaar

Voorwoord

Zaaien en oogsten

Het is oogsttijd. Na een teeltseizoen van zo’n zes maanden wordt op Europese zeewierboerderijen de buit binnengehaald. Bijvoorbeeld in de koude wateren van Noorwegen en de Faeröer eilanden. Ook dichter bij huis wordt er geoogst. Bij ons betreft het vooral kennis en nieuwe enthousiaste ondernemers bij ons Zeewierplatform. 


De grote winst van zeewier is meer dan de snelheid waarmee het groeit. Ook zijn de milieu-effecten van het zeewier en de zeewierboerderij buitengewoon interessant. Vaker dan eens wordt er gesteld: ‘zeewier is altijd duurzaam’. Maar de natuur zit een stuk complexer in elkaar dan het ons wil doen vermoeden.


Deze Noordzeeboerderij Update Q2 richt zich op het milieu. Wat is de rol van zeewier in de zee? Welke zaken moeten we in de gaten houden op de toekomstige zeewierboerderij om te kunnen zeggen dat het zeewier duurzaam is?


Tijdens de workshop van het Zeewierplatform in april deelden Dos Winkel van Sea First Foundation en Han Lindeboom van Imares hun inzichten over zeewierteelt en de effecten op het milieu. Ook de kansen en uitdagingen voor een zeewiersector in Nederland en Europa werden geschetst. Dos Winkel, pionier in het beschermen van zee en oceaan en Han Lindeboom, professor Mariene Ecologie, werken aan een veel gezonder Noordzeemilieu. En zeewieren horen daar volgens hen ook bij. Bepakt met nieuwe kennis en inzichten kunnen de zeewierondernemers van het Zeewierplatform direct aan de slag voor de volgende oogst.


Marcel Schuttelaar

Voorzitter Stichting Noordzeeboerderij

Oprichter Schuttelaar & Partners, adviesbureau voor een duurzame en gezonde wereld