Stichting Noordzeeboerderij

PROEFBOERDERIJ TEXEL: AKKER  zoekt zeewier

Om duurzame offshore zeewierteelt te versnellen zijn er testfaciliteiten nodig. In lijn met historische ontwikkeling van de land- en tuinbouwsector ontwikkelt Stichting Noordzeeboerderij proefboerderijen op zee. Vorig jaar heeft de Stichting succesvol de Kiloproef uitgevoerd op de Proefboerderij Texel. Hiermee werd aangetoond dat Suikerwier en Vingerwier op volle zee geteeld kunnen worden. 

De Proefboerderij Texel bevindt zich zo’n 15km ten Westen van Texel (zie kaart). Goed te bereiken vanuit de haven van Den Helder of vanuit de havens van Oudeschild of het NIOZ. Op de Proefboerderij Texel wordt ruimte op zee beschikbaar gesteld voor onderzoek en experimenten. Stichting Noordzeeboerderij ondersteunt met advies, materieel en overige diensten. Kosten zijn afhankelijk van de scope van een project. Een vergunningsaanvraag is niet nodig omdat projecten gebruik kunnen maken van de vergunning van de Stichting. In ruil daarvoor vraagt de Stichting om ervaringen van projecten te delen met het Zeewierplatform. De Proefboerderij Texel is per direct beschikbaar. Wil je graag een testproject op de Proefboerderij Texel uitvoeren? Neem dan vooral contact met ons op.


Vanaf mei 2016 is de Proefboerderij Texel beschikbaar voor ondernemers, bedrijven en kennisinstellingen met innovatieve, duurzame zeewierprojecten. Ook andere innovatieve projecten kunnen hier plaatsvinden zoals schelpdierenteelt, getijdenenergie, visserij, etc.


FIGUUR 1: PROEFBOERDERIJ TEXEL BEVINDT ZICH BINNEN DE BLAUWE RECHTHOEK IN HET MIDDEN VAN DE KAART


De Proefboerderij Texel bevindt zich zo’n 15km ten Westen van Texel (zie kaart). Goed te bereiken vanuit de haven van Den Helder of vanuit de havens van Oudeschild of het NIOZ. Op de Proefboerderij Texel wordt ruimte op zee beschikbaar gesteld voor onderzoek en experimenten. Stichting Noordzeeboerderij ondersteunt met advies, materieel en overige diensten. Kosten zijn afhankelijk van de scope van uw project. De Proefboerderij Texel is per direct beschikbaar. In de praktijk moet rekening gehouden worden met zeker een maand voorbereidingstijd vanaf toezegging tot het moment van daadwerkelijke installatie van het project.


Wilt u graag een testproject op de Proefboerderij Texel uitvoeren? Neemt u dan vooral contact met ons op!


Eef Brouwers 

Algemene zaken & Operaties