Dos Winkel

Het belang van de oceaan en de rol van zeewier

“Wat is het allergrootste belang van de zee voor het dierlijk leven op aarde?” Zo klinkt de aftrap van het verhaal van, duiker, onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel. “Klimaatregulatie”, “Voedsel”, “Transport”, klinkt het door de zaal. Het antwoord wordt uiteindelijk gegeven door Dos zelf: “De zee levert zo’n 50-70% van alle zuurstof op Aarde”. Fytoplankton –eencellige algen - en zeewieren spelen hierbij de hoofdrollen en dat doen ze al zo´n vijfhonderd miljoen jaar.

Gedurende ruim drie decennia heeft Dos gedoken in alle mogelijke ecosystemen, waarbij hij ontdekte dat de onderwaterwereld op dramatische wijze aan het veranderen is. Vanwege verzuring door een overmatige CO2-productie.


“In 2006 besloot ik om mij geheel te gaan wijden aan de bescherming van de oceaan”. Twee jaar later richtte hij de Sea First Foundation (SFF) op. Een educatieve organisatie die vertelt over het belang van de oceaan, over de bedreigingen en ook over de oplossingen. SFF streeft naar een wereld waarin de mensheid de oceanen erkent als essentieel voor al het leven en actie onderneemt om deze te beschermen. 

In de visie van SFF is er met zeewier een interessante combinatie te maken met  kleinschalige teelt, recreatie(duiken) en natuurbeheer. Er blijven aandachtspunten. Zo moet bijvoorbeeld het bodemleven niet vergeten worden bij de ontwikkeling van zeewierboerderijen. Ook zal het uitdagend zijn om een verdienmodel voor deze activiteiten te realiseren. Maar er moet actie genomen worden en zeewier speelt daarbij een belangrijke rol.

Dos Winkel

Dos

Winkel