Stichting Noordzeeboerderij

Update

Het tweede kwartaal van 2016 staat voor Stichting Noordzeeboerderij in het teken van uitbreiding van het Zeewierplatform en de aanloop naar een nieuw teeltseizoen op onze Proefboerderij Texel en de nieuwe locatie voor Scheveningen. Het zeewierplatform en de proefboerderijen vormen de basis voor de ontwikkeling van zeewierteelt op zee.

In Nederland is er veel gebeurd op het gebied van zeewier. Seamore haalde een investering van 1 miljoen euro binnen voor verdere ontwikkeling van hun zeewierpasta, hymanthalia, verkocht als alternatief op traditionele spaghetti.  Inmiddels hebben de grotere supermarktketens ook kennis gemaakt met zeewier. O.a. de zeespaghetti van Seamore, de zeewiermix van Zeewaar en diverse zeewiertapenades zijn beschikbaar gemaakt. Binnenkort is zelfs het boek Groente uit zee te verkrijgen bij Albert Heijn winkels.


Europa investeert stevig in de mogelijkheden van zeewier binnen het thema ‘Blue Growth’; op een duurzame en gebalanceerde manier de potentie van de zeeën en oceanen benutten. Onlangs startte het zeewier-energie-project MacroFuels met o.a. ECN, Wageningen FBR en SIOEN. Binnen het platform test MTI Holland oogsttechnieken bij Hortimare in Noorwegen.


Naast deze ontwikkelingen zijn er drie werkgroepen die worden gestart vanuit het Zeewierplatform:

  • Proefboerderij Scheveningen (1000kiloproef). Deze werkgroep is reeds van start gegaan met een 7-tal leden van het Zeewierplatform. Hier zal worden gewerkt aan een vervolg op de kiloproef bij Texel. De doelstelling is nu om 1000 kilo zeewier te telen, verwerken en verkopen als voedselproduct. 
  • Teeltlocaties zeewierteelt op zee (Aquacultuur Atlas)
  • Teelttechniek (data-analyse MARIN proeftijd)

Ben je ondernemer of werkzaam bij een bedrijf of kennisinstelling en wil je een bijdrage leveren aan een van de werkgroepen? Dan kan je altijd contact opnemen met ons.


Koen van Swam

Partnerships & Communicatie