Marcel Schuttelaar

Marcel Schuttelaar

Voorwoord

aanjager en verbinder

‘Zeewier is de groente van de toekomst,’ stelde demissionair Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam op ons oogstevenement medio april. Hij was buitengewoon onder de indruk toen hij samen met Wethouder Karsten Klein en Stichting Noordzeeboerderij het eerste Scheveningse zeewier aan land bracht. Ook in de Oosterschelde en op Texel haalden zeewiertelers hun oogsten binnen. Duurzame bedrijvigheid met zeewier langs de Nederlandse kust is niet langer een jongensdroom, het komt steeds beter in zicht.


Voor groei heeft een jonge sector de juiste omstandigheden nodig. Net als een levend organisme moet het milieu gunstig zijn; economisch gaat het voor de wind en het collectieve denken staat op groen. De overige factoren hebben wij als zeewiersector zelf in de hand. In dit stadium is samenwerken essentieel en vervult Stichting Noordzeeboerderij deze rol met het Zeewierplatform. Partijen samenbrengen maakt de sector sterker. Tijdens het oogstevenement is dit een missie die slaagt: Hortimare als leverancier van zaden, IHC met hun prototype van de oogstmachine, kleurrijke zeewierondernemers met hun smaakvolle producten en Wageningen Research met de aftrap van een nieuw kennis- en innovatieprogramma. Allen betrokken bij één doel: samenwerken aan een duurzame toekomst.


Stichting Noordzeeboerderij blijft zich als brancheorganisatie en innovatieplatform inzetten voor de duurzame zeewiersector in Nederland. Een volledige waardeketen met: 1. Hoogwaardige zeewierteelt in beschutte gebieden en op land, 2. Techniek en kennis export naar het buitenland, 3. De Noordzee als proeftuin voor teelt van zeewier tussen de windmolens. Hier ligt de belangrijke rol die Stichting Noordzeeboerderij aankomende jaren wil invullen, het aanjagen van de zeewiersector door te verbinden. Ondernemers, overheid- en kennisinstellingen in staat stellen te bouwen, zodat we deze veelbelovende sector écht tot bloei laten komen. Met de toezegging van het Ministerie van Economische Zaken voor het subsidiëren van het Maatschappelijk Innovatie Programma weten niet alleen wij als sectorgenoten dat zeewier toekomst heeft, maar straks iedereen. De samenleving neemt zeewier serieus.

Marcel Schuttelaar

Voorzitter Stichting Noordzeeboerderij

Oprichter Schuttelaar & Partners