Marcel Schuttelaar

Marcel Schuttelaar

Voorwoord

Bouwen aan een nieuwe sector

Ons initiatief om aan de duurzame zeewiersector in Nederland te bouwen loopt al drie jaar. Samen met Job Schipper van Hortimare, Eef Brouwers (toenmalig Ecofys) en Koen van Swam startten we een eenvoudig traject. Eerst een aantal kilo’s telen op de Noordzee, daarna testruimte beschikbaar stellen en vervolgens met ondernemers en bedrijven werken aan een slim en integraal zeeboerderijconcept: ‘De Noordzeeboerderij’. Het traject is door de jaren heen aangescherpt, volwassen geworden als het ware. Zo zetten we nu vooral in op de bedrijven die onderdeel uit gaan maken van de zeewiersector en leggen we verbindingen met kennis- en overheidsinstellingen om opschaling te realiseren. Parallel hieraan voeren we met onze partners demonstraties uit op volle zee. De zeewiersector komt in zicht.


Koploperbedrijven in Nederland gaan een belangrijke rol spelen in het economisch en ecologisch benutten van de potentie van zeewier. Zowel in binnen- als buitenland. Onder de noemer van het Nationaal Zeewierprogramma zetten we ons in om hiervoor steun te realiseren. Een iconisch project van cross-overs, waarin Nederlandse koploperbedrijven werken aan de totstandkoming van een nieuwe sector voor Nederland. 


Hoewel de businesscase van zeewier op papier eenvoudig is, blijft onze ervaring op dit moment beperkt en zijn de uitdagingen legio. Initiatieven zoals het Zeewierplatform en de ontwikkeling van het Nationaal Zeewierprogramma laten zien dat er een grote ambitie is om samen te werken. Ook de overheid is enthousiast. Dus bouwen we voort op de resultaten van de afgelopen drie jaar. En wordt zeewier met smakelijk voedsel, hernieuwbare grondstoffen en belangrijke klimaatdiensten een belangrijke bouwsteen van de nieuwe, circulaire economie.


Marcel Schuttelaar

Voorzitter Stichting Noordzeeboerderij

Oprichter Schuttelaar & Partners