Proefboerderij Scheveningen

noordzeeboer gezocht!?

Op vrijdag 21 oktober is 15 kilometer uit de kust van Scheveningen een nieuw prototype voor offshore zeewierteelt te water gelaten. Dit moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, in het bijzonder in een windmolenpark. Er wordt nu al gewerkt aan vervolgtesten. Bijna 1000 km2 Noordzee wordt de aankomende jaren ontwikkeld tot windmolenpark voor groene energie. Dit biedt een unieke kans voor zilte akkerbouw tussen de windmolens.

video-play-button

'zeewier voor Scheveningen': Spoetnik en SMAC-module

Voor het project ‘Zeewier voor Scheveningen’ zijn er twee installaties te water gegaan op de Proefboerderij Scheveningen. De Spoetnik van 5 meter doorsnee wordt ingezet voor kwaliteitstesten (compositie en contaminaties). De 50 meter lange SMAC-module moet zicht geven op het toekomstig verdienmodel van offshore zeewierboerderijen. Het initiatief wordt bijgestaan door gerenommeerde maritieme bedrijven zoals Van Oord, Royal IHC en Rederij Groen. Ook Rijkswaterstaat is betrokken bij de operatie. De installaties liggen op de Proefboerderij Scheveningen, een testlocatie van 25ha op 15km afstand van Scheveningen. De locatie is ‘afgezet’ met twee markeringsboeien.

Kans voor Nederlandse bedrijvigheid

De zeewiersector staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Maar het project ‘Zeewier voor Scheveningen’ van Stichting Noordzeeboerderij krijgt veel support van bijvoorbeeld de Gemeente Den Haag. “De Haven van Scheveningen is uitermate interessant voor innovatieve bedrijvigheid. Zeewier past daar goed bij. En hopelijk kan deze Proefboerderij bijdragen aan werkgelegenheid in de toekomst.”, vertelt Wethouder Karsten Klein. Ook de Rabobank Regio Den Haag steunt het project met €30.000 uit het Innovatiefonds legt rayondirecteur Harmen Bosma uit: “De Rabobank is dé bank voor innovatie, food en agri. Onder het thema ‘Banking for food’ stimuleren we innovaties zoals zeewierteelt op zee.” In het project wordt samengewerkt met ketenpartijen zoals Van Oord, Royal IHC, Rederij Groen, Rederij W van der Zwan, Rederij Vrolijk, Rijkswaterstaat, Rijksrederij, Kustwacht, Boeg Nautic, Hortimare, CIV Den Oever, Maris Projects, Murre Techniek, Bakker Machinefabriek, Menken van den Assem Fresh Food en Schuttelaar & Partners.

Eef Brouwers 

Algemene zaken & Operaties