Willem Sodderland
Pasta met een eigen community
De aanleiding voor de start van zeewieronderneming Seamore was een zilte zeewiersalade op het bord van Sodderland tijdens een bezoek aan Ibiza. Op het eerste gezicht had de salade niets met zeewier te maken. Want op zijn bord lag groene tagliatelle. Bij navraag bleek het zeewier. Himanthalia Elongata na enig onderzoek. “Kan je dit niet eten als pasta?”, was de vraag die Sodderland met Seamore wilde beantwoorden. Lekker, gezond en duurzaam.
Een tegendraadse, en daardoor, gelukkige man beschrijft Willem Sodderland zichzelf. Zijn familie en vrienden waren de eerste consumentenpanels die Sodderland inzette. Drie maanden lang testte hij of het wier kon werken op het midden van het bord in plaats van op de rand. Behandel het niet als zeewier, maar als pasta. Die markt is ook veel groter. Bovendien: “We eten te veel koolhydraten en te weinig groente: nu vervang je het ene voor het andere.”
Voor de aanlevering betekende dit dat Sodderland op zoek moest gaan naar producenten die konden opschalen. Eerst vond hij alleen kleine, lokale zeewierboeren. Mede door de hulp van Stefan Kraan in Ierland vindt hij uiteindelijk een goede partner. Voor 2016 gaat Seamore ook oogsten in Bretagne.
Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod is een enorme uitdaging omdat er nu slechts een keer per jaar geoogst kan worden. Sodderland gaat nu 40 ton zeespaghetti bestellen. Dit zijn 400.000 pakken pasta die nog allemaal verkocht moeten worden. “Zo’n order plaatsen is waanzinnig spannend”, bekende Sodderland.
De verkoop van Seamore Pasta is begonnen bij hun eigen community. “We praten over lekker en hoe je het kan klaarmaken.” Seamore maakt minidocumentaires met sterrenchefs. Er zijn prijsvragen voor de lekkerste recepten, mooiste foto’s en ga zo maar door. Het afgelopen jaar verkochten ze het meeste direct aan hun klanten, via andere webshops en de Sligro. Vanaf half maart ligt I sea pasta bij 500 PLUS en Albert Heijn supermarkten. Ze starten naast Nederland in 5 andere landen.
Willem Sodderland