Kees Boender

Iedereen, elke dag, wat zeewier

Vier jaar geleden is Kees Boender gestart met Your Well en de ‘Wereld van zeewier’. Specifiek gericht op zeewier. Zijn bedrijf levert aan delicatessen-, natuurwinkels, visspeciaalzaken en andere detaillisten. En levert via een digitale webshop aan consumenten. Boender heeft ervaring opgedaan in diverse commerciële functies in de natuurvoedingsbranche. En zelf is hij een groot fan van Japans eten. Dat betekent: iedereen, elke dag, wat zeewier.

De 60-70 zeewierproducten van Your Well zijn gerangschikt in drie categorieën: voeding, verzorging en gezondheid. Voornamelijk producten uit Frankrijk. En een groeiend assortiment uit Nederland van oa Zeewaar, Spennekot, Rungis, etc. Het leuke aan zeewier is dat de toepassingen zover uiteenlopen. Bekende chefs, zoals Edwin Vinke en Sergio Hermans, laten zich meer en meer met de zilte groenten zien. En zeewier als zoutvervanger in de dagelijkse portie brood. De hoeveelheid gaat van 1,6 gram zout naar 0,6 gram zout. Een gigantisch verschil.


De uitdaging waar de prille Nederlandse zeewiersector voor staat is 1. leveren en 2. pretenties waarmaken. De groeiende vraag naar Europees zeewier vraagt veel van de huidige, soms matig georganiseerde, producenten.

Veelal zijn de leveranciers kleinschalig en is de teelt seizoensgebonden en weersafhankelijk. Oftewel een iets te frisse Noorwesterwind kan voor roet in het eten zorgen.

Een ander belangrijk aspect waar Boender op hamert is dat de zeewiersector kwaliteit moet kunnen waarborgen. We geven aan dat zeewier een natuurlijk, gezond, duurzaam en lekker product is. Dan moeten we dit ook kunnen zeker stellen, voor de klanten, maar ook als sector. Dit betekent volgens Boender investeren in toegankelijke kennis, certificering en gezamenlijke promotie. “Ik ben erg blij met dit initiatief [red: zeewierplatform]. Word ook lid van dit platform.”, besloot Boender zijn verhaal.

Kees Boender

Kees Boender