Stichting Noordzeeboerderij

Update

Afgelopen jaar heeft Stichting Noordzeeboerderij de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. We lieten zien dat zeewierteelt op zee mogelijk is. En zes maanden later was de succesvolle oogst nationaal nieuws. De ontwikkeling is gestart.

video-play-button

We hebben veel geleerd over de cultivatie, oogst en verwerking. En er zijn drie redenen voor luid gejuich: de constructie was Noordzeewaardig, de zeewieren groeiden goed en het wier was vrij van verontreinigingen. De testlocatie is nu uitgebreid om meerdere proeven toe te staan. Mocht u interesse hebben, dan vernemen we dit graag.


Parallel hieraan breidt het Zeewierplatform zich steeds verder uit. Met als doel om kennis te delen en nieuwe verbindingen te leggen tussen industrie, markt, wetenschap en beleid. Meer dan 20 partners hebben zich reeds aangesloten. En dragen zo bij aan ontwikkeling van zeewierteelt op zee. De groep van ondernemers, bedrijven en andere organisaties zal dit jaar verder groeien. Het Zeewierplatform vormt hiermee een belangrijke basis voor Stichting Noordzeeboerderij.


Een andere mijlpaal is het zeewier(kook)boek ‘Groente uit zee’. Een samenwerking tussen Stichting Noordzeeboerderij, Lisette Kreischer, oprichter van The Dutch Weed Burger, en Roos Rutjes. Met zo’n 50 smakelijke, plantaardige recepten brengen we zeewier dichterbij de consument. Inmiddels komt de 3e druk eraan. En er wordt in New York en Berlijn gewerkt aan een Engels- en Duitstalige versie. Inmiddels kan het boek ook via onze website besteld worden. Met de aankoop van het boek ondersteunt u de teelt van zeewier op de Noordzee.


De meest recente ontwikkeling is de haalbaarheidstudie voor Proefboerderij Scheveningen. Onlangs mocht Stichting Noordzeeboerderij de titel Haagse Vernieuwer 2016 in de wacht slepen en daarmee het prijzengeld van €35.000,-. De Gemeente Den Haag, ook partner van het platform, steunt de ambitie van de stichting om zeewierteelt te ontwikkelen voor de kust van Scheveningen. Het prijzengeld wordt oa gebruikt om een zeewierproef uit te voeren vergelijkbaar met Texel en om veiligheidstudies uit te voeren naar de kwaliteit van het wier. Vanaf mei zullen de diverse activiteiten starten.


Koen van Swam

Partnerships & Communicatie