Marcel Schuttelaar

Marcel Schuttelaar

Voorwoord

Vier jaar Zeewier, het gaat harder 

Januari 2014 constateerden Eef Brouwers, Job Schipper en ik dat de ontwikkeling van de Nederlandse zeewiersector te langzaam van de grond kwam. Er waren geen experimenten op volle zee. Terwijl de plannen voor windparken in steeds sneller tempo gestalte kregen. 4000 vierkante kilometer stond er enkel op de Noordzee in de planning. Met ander gebruik van die ruimte werd geen rekening gehouden. Zelfs doorvaart was niet toegestaan.


Nu vier jaar later gaat er voor de kust van Scheveningen twee kilometer zeewierlijn de zee in en heeft de Stichting Noordzeeboerderij meer dan 70 private en publieke organisaties verenigd in het zeewierplatform. Via het MIP, waar ook de Stichting hard aan getrokken heeft, wordt met enkele miljoenen support van EZ onderzoek verricht door Wageningen University & Research.

Binnen de sector is een levendige kennisuitwisseling ontstaan en elke week is er weer een nieuw initiatief te melden. Nederlandse zeewierboeren leveren vanaf volgend jaar extra eindproduct. De geschatte groei van de zeewierconsumptie ligt nu tussen de 10-15%. De Wereldbank heeft ondertussen doorgerekend wat de mondiale effecten zijn van de teelt; zij rekenden met een groei van 14% tot 2050.


Op een stuk zee van 500 bij 1000 kilometer kan dan ecologisch gezien voldoende plantaardig eiwit worden geteeld om al het vismeel te vervangen. Dit is goed voor ongeveer 6% van de CO2-opnamecapaciteit van onze oceanen en de opname van zo’n 10 miljoen ton fosfor. Kortom, de mogelijkheden, zowel kleinschalig lokaal als grootschaliger internationaal, zijn onvoorstelbaar.

Vier jaar geleden zag de zeewierwereld er heel anders uit. De jaren die daarop volgden gingen razendsnel, maar de ontwikkeling gaat nog harder. Het resultaat van een juiste mix van passie, gezond verstand en altijd weer doorgaan.


Lees hier de volledige blog van Marcel Schuttelaar over de Stichting Noordzeeboerderij.

Marcel Schuttelaar

Voorzitter

Stichting Noordzeeboerderij


Oprichter

Schuttelaar & Partners